fbpx
Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Recept på Saltängsbullar

Recept på Saltängsbullar

Saltängsbullar är en populär sötsak i Sverige, som är saftiga och mjuka med en sötsyrlig fyllning. Dessa bullar, med ursprung från Saltängen i Norrköping, är en favorit vid fikat eller som ett mellanmål. Vill du bjuda dina vänner och familj på något sött och läckert? Följ detta enkla recept på saltängsbullar och imponera med dina bakfärdigheter. Med en rund och mjuk yta och en fyllning av kanel eller kardemumma är dessa bullar säkra på att bli en hit vid varje tillfälle. Så låt oss komma igång med bakningen och njut av dessa utsökta saltängsbullar!

⌛️ Under 1,5 timmar

🧺 7 ingredienser

Svårighet: Medel

Ingredienser

Degen
  • 1/2 liter kall mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 8 gram salt
  • 14 dl Vetemjöl special
  • 250 gram vit sirap eller honung
  • 200 gram smör (saltad)
Smörfyllningen
  • 200 rumstempererat smör (150 gram  på degen + 50 g när bullen ska gräddas)
  • 1 dl Strösocker

Topping

Doppa i mer socker alltid gott 🥰

Tips: När det är klart kan du låta det svalna och sedan lägga in det i frysen. De brukar vara små sega i mitten, så du kan grädda dem en gång till när du får besök.

Gör så här

Degen
  • För att göra de läckra Saltängsbullarna, börja med att smälta smöret och ha i vattnet. Värm sedan blandningen till 37 grader.
  • Därefter smular du ner jästen i degbunken och häller i vattnet tillsammans med de övriga ingredienserna.
  • Blanda ordentligt tills degen blir slät och fin, men se till att den inte blir för hård! Jäs degen till dubbel storlek i cirka en halvtimme.
Till kavlingen
  • Efter att degen har jäst, kavlar du ut den tunt och penslar på rumstempererat smör på hela ytan.
  • Strö sedan över strösocker och rulla ihop degen till en rulle som delas upp i ca 30 bullar, ungefär 1-1,5 cm tjocka.
  • Sätt bullarna tätt på en smör- eller margarinpenslad plåt i raka rader, 5×6. Dra lite i varje bulles ändar för att få dem lite långsmala.
I ugnen
  • Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa ytterligare 30 minuter.
  • Pensla dem sedan med mjukt smör och strö över lite socker.
  • Grädda i ca 15 minuter tills de får en fin färg och inte känns degiga.
  • När bullarna har svalnat kan du eventuellt pensla dem med smält smör och doppa i strösocker. Skär dem i fyrkantiga bitar och servera till kaffet eller teet.

Kocken Mimoza delar med sig av hennes recept från durken
Mimoza Marku

Jag delar gärna med mig av goda recept till våra gäster på durkslaget.

Dessa bullar, med ursprung från Saltängen i Norrköping,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *