fbpx
Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Tsoureki – grekiskt briochebröd

Tsoureki – grekiskt briochebröd

Tsoureki, som är ett traditionellt bröd från Grekland och andra delar av Balkanregionen, har en mjuk och seg konsistens. Vanilj eller mahlab, en krydda gjord av malda körsbärskärnor, används ofta som smaksättning. Dessutom är tsoureki vanligtvis dekorerat med ett rutmönster och ses som en påsktradition i många kulturer runt om i världen.

⌛️ Under 3 Timmar

🧺 11 ingredienser

Svårighet: Medel

Ingredienser

Moment 1
  • 150 gram vetemjöl special
  • 120 gram rumstempererat vatten
  • 50 gram jäst för söta degar
Moment 2
  • 200 g helmjölk
  • 100 g smör
  • rivenskal av 1 apelsin
  • 14 g mahlab
  • 300 g strösocker
  • 3 g mastik
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 medelstora ägg
  • 1 nypa salt
Moment 3
  • 850 g vetemjöl special
  • 100 g smör, smält

Topping

1 äggula, utspädd med 1 matsked vatten som du vispar ihop för pensling och toppa med mandelspån

Tips: När det är klart kan du låta det svalna och sedan plasta in det så att det brödet blir hårt.

Vad är det här?
  • MahlabMahlab är en krydda som är vanligt förekommande i Mellanöstern och Balkanregionen. Den görs genom att mala kärnor från körsbärsträd av arten Prunus mahaleb, och används som smaksättning i bakverk, bröd och kakor. Mahlab har en unik nötaktig smak och används också som smaksättning i vissa typer av kaffe.
  • MastikMastik är en harts som utvinns från mastixträdets bark och används som en smaksättning och tillsats i matlagning och bakning. Det är vanligt förekommande i Medelhavsområdet och har en unik smak och arom. Mastik används också i traditionell medicin och kosmetika på grund av dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.
Gör så här

Moment 1
  • Tillsätt mjöl, vatten och jäst i mixerskålen.
  • Vispa för hand och ställ åt sidan i 15 minuter så att jästen kan aktiveras.
Moment 2
  • Mortla och stöt 1 matsked socker och mastik tills det är fint pulver.
  • I en kastrull tillsätter du mastikblandningen, mjölk, smör i bitar, apelsinzest, mahlab, vaniljsocker och strösocker.
  • Sätt på låg värme och vispa kontinuerligt tills smöret smälter och alla ingredienser har blandats väl. Observera! Du vill inte att blandningen ska koka upp, du vill bara att den blir varm.
  • Ta bort från värmen och låt svalna i 5-10 minuter.
  • Tillsätt äggen och saltet. Vispa noggrant.
  • Observera att äggen ska vara 50 g vardera, inte större. Du vill att äggen totalt väger 200 g.
  • Tillsätt äggsmeten till mixerskålen som innehåller jästen. Blanda i 5 minuter på låg hastighet med degkroken.
Moment 3
  • Tillsätt mjölet och fortsätt att blanda i 10-14 minuter. Börja på låg hastighet tills allt mjöl har blandats väl, och öka sedan hastigheten.
  • Tillsätt det smälta smöret och blanda på låg hastighet i 5-7 minuter, tills allt smör har absorberats.
  • När degen helt lossnar från sidorna i skålen är den klar.
  • Pensla en separat skål med lite vegetabilisk olja och överför degen till den. Täck med plastfolie eller en handduk och låt den stå i 1-1 ½ timme tills den har dubblats i storlek.
För att montera/tillaga
  • Dela degen i två delar och dela sedan varje del i hälften igen för att skapa fyra lika stora bitar.
  • Forma till runda strängar som är cirka 50 cm långa.
  • Förbind de fyra ändarna på ena sidan så att du kan skapa en fläta.
  • Det kan vara till hjälp att ge varje sträng ett nummer, 1-2-3-4.
  • Vik sträng 4 över sträng 2.
  • Sträng 1 över sträng 3 och sträng 2 över sträng 3.
  • Upprepa denna process så många gånger som behövs för att skapa en vacker fläta.
  • Överför försiktigt flätan till en bakplåt som är klädd med bakplåtspapper och följ exakt samma process för att göra den andra tsourekin.
  • Förvärm ugnen till 150 °C med fläkt. (varmluftsugn)
  • Täck båda bröden med en handduk och låt dem jäsa i cirka 30 minuter.
  • Pensla med ägg (äggula utspädd med vatten) och strö över mandelspån.
  • Grädda i 50-60 minuter.
  • Istället för 2 limpor med sött bröd, kan vi göra 4 och grädda dem i 30 minuter.
  • När det är klart, ta ut från ugnen, låt svalna och servera.

Kocken Mimoza delar med sig av hennes recept från durken
Mimoza Marku

Jag delar gärna med mig av goda recept till våra gäster på durkslaget.

Tsoureki är en traditionell sötsyrlig bröd från Grekland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *